Alles is Relatie

Workshop Praktijkondersteuners Huisartsenzorg

De workshop voor POH’ers staan we stil bij het volgende:

Wanneer ouders besluiten te gaan scheiden wacht hen een moeilijke periode. Iedere ouders heeft het voornemen om de scheiding zo goed als mogelijk af te wikkelen en de kinderen er zo min mogelijk de dupe van te laten zijn. Echter, de reden van scheiding komt in de meeste gevallen voort uit relationeel disbalans waardoor ouders in onderlinge communicatie elkaar al langere tijd niet voldoende hebben kunnen vinden om een oplossing te vinden voor hun probleem.

En nu met de scheiding voor de deur wordt er juist van hen verwacht goede afspraken te maken over financiĆ«n en huisvesting, maar zeker wat betreft de opvoeding en omgang met de kinderen. Deze periode vergt emotioneel veel van de ouders, waardoor ze en niet 100% voor het kind aanwezig kunnen zijn.

Een scheiding doet een groot beroep op het incasseringsvermogen van het kind. Waar ouders een periode voorafgaand aan het besluit al langer met scheidingsgedachten hebben rondgelopen, kan het voor het kind als een donderslag bij heldere hemel komen.

Het kind heeft tijd nodig om aan het idee van scheiding te wennen. Maar vaak willen ouders de scheiding zo snel als mogelijk afhandelen, hebben ze haast om aan hun volgende levensfase te beginnen. Het kind worstelt met zijn bestaansrecht, want het kind beseft dat het is voortgekomen uit de liefde tussen papa en mama. Maar als die liefde er niet meer is, mag hij dan wel bestaan?

Onderwerpen die besproken worden tijdens de workshop:

  • Recente feiten en cijfers over scheiding
  • Sociaal- emotionele aspecten van scheiding
  • Omgaan met loyaliteit
  • Gesprekken met kinderen en kind-signalen herkennen
  • Gesprekken met ouders
  • Overig aanbod om naar door te verwijzen

Heb je interesse in een gratis kennismakingsgesprek, of wil je meer informatie aanvragen?

Gratis gesprek